dinsdag 27 augustus 2013

Wie Sjoon Oos Limburg Is

Wie Sjoon Oos Limburg Is

(Hoe mooi ons Limburg is)


Hallo Allemaal,
Ik heb de titel van dit artikel extra in het Limburgs dialect gezet, alhoewel ik niet met dialect ben opgegroeid. Mijn vader kwam uit Gelderland en mijn moeder uit Brabant. Ik heb alleen maar zoals ze het vaker zeggen de zachte G en heb de Limburgse tongval. Wat dat dan ook mag wezen.
Zuid Limburg is een gebied met een uniek karakter. Steile hellingen, holle wegen, groene heuvels en veel heuvels. Veel kerken, vakwerk boerderijen, kapellen en kruisbeelden zitten verweven in het landschap. De grond bestaat merendeel uit loss en kalksteen. Limburg is een Bourgondische regio. Erg gastvrij en met een rijke traditie in streekproducten. Het Preuvenemint vind jaarlijks plaats op het Vrijthof in Maastricht. Hier kan je op muzikale en culinaire manier de streekgerechten van Zuid Limburg proeven.


Overnachten in Limburg is een unieke ervaring. Je hebt zoveel mooie plekjes en je woont je steeds weer in een andere omgeving. Een super-de-luxe hotel, slapen in een kasteel of een familie hotel. De provincie Limburg wordt steeds populairder als plek om je te ontspannen. Om tot bezinning te komen en te onthaasten. We hebben een groot scala aan kerken, welness centra´s, maar ook vele bezinning locaties. Bezin in Limburg heeft een eigen website, waar je veel informatie kan vinden. Wie op zoek is naar spiritualiteit, komt in Limburg goed aan zijn trekken. We hebben een indrukwekkende natuur, veel aandacht voor de mens en een rijk religieus erfgoed.






In het smalste stukje Nederland, bevind zich de Grensmaasvallei.

Het is een boeiende streek waar men veel kan ontdekken.Historische steden, nostalgische dorpjes en schitterende vergezichten. De Maas stroomt als centrale factor door dit gebied. Je kan genieten van de prachtige natuur, de leuke winkeltjes of van de wandel en fiets routes die aangeboden worden.

De grensmaasvallei bevat ook veel natuurgebieden. de Brunssumerheide, Geleenbeekdal, Het Genhoes, het Geuldal en bijvoorbeeld de Maasvallei. In totaal zijn er 45 beschermde natuurgebieden. Het Geuldal bijvoorbeeld, is bezaaid met beekjes, stamboomgaarden, prachtige bossen en bezit vele dier en plantensoorten.


In Limburg valt veel te beleven op het gebied van muziek, theater, expo, sport, wandelen en fietsen. De wandelroutes leiden u door bossen, water, beekdalen en zijn voorzien van prachtige uitzichten.Er zijn rondleidingen in veel verschillende plaatse. Sittard bijvoorbeeld waar Toon Hermans vandaan komt, is heel erg leuk om te doen.je kan een rondleiding krijgen op een wijngaard of door de Ronald Mc Donald Kindervallei. Voor ieder wat wils! Wil je een groepsreis maken of er gewoon met je gezin even tussenuit, dan biedt Zuid Limburg je veel keuzemogelijkheden.


De Limburgers zitten vol met tradities die tot op de dag van vandaag nog met veel enthousiasme in leven worden gehouden. Muziek, gezelligheid, religie en culinaire lekkernijen staan bij ons hoog in het vaandel. In elk dorp heb je wel een schutterij, een blaaskapel, processies en laten we de gekte van Carnaval niet vergeten.





Morgen 11-11 om 11.11 uur begint hier officieel he carnavalsseizoen. De Limburgers vieren carnaval groots met fraaie kostuums, prachtige optochten en super gezellige feesten. In de week voor carnaval worden er oude wijven avonden gehouden. Op die avonden wordt het beste, leukste, origineelst oud wijf gekozen. Pas om middernacht mag het masker af en zal iedereen van elkaar zien wie wie is.
De raad van Elf, is een gezelschap van elf mannen die alle activiteiten van het carnaval organiseert en begeleidt. Elke stad en elk dorp heeft wel een Raad van Elf. Aan het hoofd staat Prins carnaval.




Er zijn al van bezienswaardigheden in Zuid Limburg. Het gaia park in kerkrade heeft de Zoo Awards gewonnen. Snow World in landgraaf heeft 5 skipiste´s en een ski oppervlakte van meer dan 38.000 vierkante meter. kasteel Hoensbroek met ridders en prinsessen is zeker een bezoekje waard. Heerlijk op het dag strand van Stevensweert of lekker naar de Thermae 2000 in Valkenburg. De kinderen neem je mee nar het sprookjesbos in Valkenburg of naar Kinderstad in Heerlen.


Indien iemand besluit om in Zuid Limburg te gaan wonen, zal een wereld voor hem open gaan.Glooiende landschappen, typisch Limburgse vakwerkhuizen en een Bourgondische ambiance. Maastricht, een internationale stad, de perfecte uitvalsbasis voor heel West Europa. Andre Rieu, Benny Neyman en Beppie Kraft komen er vandaan. Maastricht is een kunststad, heerlijke restaurants en er wonen echte levens genieters.



Limburg is een prima provincie om in te leven. Vanuit hier ben je binnen het uur in Brussel, Keulen, Düsseldorf en je zit p een kwartier rijden van Aken. ook de internationale luchthavens zijn snel te bereiken. Ook vanuit de kleinere vliegvelden zoals Aken, Luik en Maastricht , is de wereld binnen handbereik. In Limburg is het veiliger om te wonen dan bijvoorbeeld in de Randstad. Ouders laten hun kind met een gerust hart naar school fietsen. Er is een sociale controle die een groot gevoel van veiligheid garandeert.
Rust, ruimte, cultuur en kunst zijn allemaal voordelen die bij het wonen in Limburg erbij horen.

Samen leven, samen ervoor gaan en samen genieten.



Vandollum



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten