maandag 26 augustus 2013

De Mooiste Watervallen ter Wereld

De Mooiste Watervallen ter Wereld




Een waterval is een geologische formatie die ontstaat doordat water stroomt over een gesteentelaag die harder, en duserosie bestendiger is, dan een daaronder liggende laag. Als de bovenlaag door het water wordt doorbroken ontstaat een plotseling hoogteverschil.

Sommige watervallen ontstaan in bergachtige omgevingen met snelle erosie en stroombeddingen die aan snelle veranderingen onderhevig zijn. In deze gevallen is een waterval niet het gevolg van het langzaam uitschuren van een bedding door het water maar van een betrekkelijk snel geologisch proces als het verschuiven van platen in de ondergrond of van vulkanische activiteit.

De meeste watervallen zijn het resultaat van het uitslijpen van een rivierbedding gedurende vele jaren. Meestal is de ondergrond een behoorlijk harde steensoort met daaronder een zachtere. Het over de rand stortende water zal de zachtere onderlaag onder de harde laag weg slijpen. De harde bovenlaag zal veel langzamer afbreken. Hierdoor blijft steeds een scherpe rand bestaan die zich echter langzaam stroomopwaarts verplaatst.

De meest bekende watervallen ter wereld zijn wel de Niagara Watervallen in Noord Amerika, de Victoria watervallen in Zambezi Afrika en de St. Anthony waterval in Mississippi. Ik heb er nog een aantal gevonden en het zijn echt adembenemende plaatjes.





De Skogafoss is een 60 meter hoge en 25 meter brede waterval in het zuiden van IJsland. Aan de oostzijde van de waterval gaat een pad omhoog stroomopwaarts langs de rivier. Er zijn wandelroutes rondom de waterval en er is zelfs een legende die vertelt dat er een kist met goud begraven ligt achter de waterval.





Deze foto is gemaakt door Amnon Eichelberg een Israëlische fotograaf. De waterval ligt in IJsland en is genoemd de Seljalandsfoss. Hij is 65 meter hoog en je kan via een glibberig pas helemaal naar de top. In de directe omgeving liggen nog een paar andere watervallen die je kan bezichtigen maar dit is wel een heel mooie. Deze waterval is nachts verlicht .





De Havasu Falls liggen in de Grand Canyon Amerika Arizona. Je kan er vlakbij wandelen of je laat jevia een helikopter vlucht er boven vliegen. De waterval heeft een prachtige blauw groene tint en het lijkt net of er een rivier stroomt.


Thor’s Well is een onderdeel van Cape Perpetua, een typisch Pacific Northwest kaap of klif. De klif is aan drie kanten omsingeld door water en Thor’s well ligt ervoor. De bron wordt ook wel eens de Spouting genoemd. De Stille Oceaan stuwt een enorme massa door de opening waardoor het kolkend effect ontstaat. Als je Thor’s Well in vol ornaat wil zien, dan ga je best tijdens hoogtij of een goeie winterstorm, maar pas op want op dat moment is het gebied ook op zijn gevaarlijkst.Thor´s Well is letterlijk vertaald de put van Thor.


 
 









Een bevroren waterval in IJsland


Dit wordt de waterval van de Goden genoemd.


Gewoon een mooie groene waterval


Een sprookjesachtige IJs Waterval


Geen opmerkingen:

Een reactie posten