zondag 25 augustus 2013

New York Vakantie of Stedentrip


New York Vakantie of Stedentrip

New York Highlights



New York heeft eigenlijk geen introductie nodig. Groots, indrukwekkend, bruisend, veelzijdig, hip, een trip om nooit meer te vergeten. In Amerika wordt de dollar gebruikt. De dollar stijgt en daalt met de dag, dus kijk net van te voren hoe de dollar staat. De Amerikaanse biljetten zijn allemaal groen, dat schept nogal eens verwarring. Je hebt ook penny´s, nickel. dime en quarter. neem nooit meer dan 300 dollar mee vanuit je eigen land, want de wisselkoersen in Amerika liggen veel hoger. Indien je pinpas op wereldtijd pinnen staat, kan je overal in Amerika pinnen. Je kan dit van te voren met je bank regelen, zelfs online. Amerika is het land van de creditcards, dus het is handig als je die in je bezit hebt. Je moet wel opletten om in winkels te betalen met je creditcard, want zij rekeningen bovenop het aankoopbedrag ook nog transactiekosten.
Wat is er te doen!

Er zijn een aantal topattractie´s die je moet zien.

Central Park



Dit is het bekendste park van New York. Het park strekt zich uit van 59th street tot 110 street en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare. Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks dit park en men kan er talloze activiteiten doen. Wandelen, picknicken, hardlopen, rolschaatsen, fietsen, zwemmen of een roeiboot huren.

Er leven 200 verschillende soorten vogels, er leven ganzen, spechten en eenden. Indien je door Cetral park loopt, is er een bruisend leven om je heen. Joggers, skaters, families die picknicken en in de winter is er zelfs een heuse schaatsbaan vol met gezelligheid. Het park heeft 32 standbeelden, 9000 bankjes, 12 voetbalvelden en 21 speelweide´s. heel veel speelfilms zijn opgenomen in Central Park, vanwege de mooie en soms ook duistere plekjes die het park biedt.
The Twilight Saga, Argo, Flight en de film Lincoln behoren hiertoe.


Empire State Building


Het Empire State Building is het hoogste gebouw van de wereld. Het gebouw is 440 meter hoog en zonder antenne nog steeds 380 meter. Deze wolkenkrabber is in 19 maanden gebouwd en de bouwkosten zijn laag gehouden vanwege de toenmalige recessie. het bezoekersaantal ligt per dag rond de 25.000 en het vergt maar liefst 53 liften om al deze mensen naar het dakterras te brengen. Tom HNaks en Meg Ryan hadden op het terras hun ontmoeting in de film Sleepless in Seattle. Het Empire State Building ligt op 350 fifth avenue in New York. de normale entreeprijs bedraagt 12 dollar.
Statue of Liberty



The Statue of Liberty, ook wel het Vrijheidsbeeld genoemd, is het oudste symbool van de Verenigde Staten. Het beeld is 46 meter hoog en was een geschenk van de Fransen aan de Amerikanen. Het beeld is een symbool voor politieke vrijheid en democratie.In 1886 werd het Vrijheidsbeeld geopend voor het publiek. Voor en bezoek moet u de boot nemen vanuit Lower Manhattan. Het is niet toegestaan kinderwagens, rugzakken, parasols en eten en drinken mee te nemen. u kunt er langs varen met de Staten Island Ferry en prachtige foto´s maken voor thuis.


Museum of Modern Art


Wie van moderne kunst houdt, moet dit museum gezien hebben. Het museum is beroemd voor bekende werken van Picasso. van Gogh, Monet, Cezanne, Matisse en Mondriaan. ook veel beeldhouwwerken zijn te zien evenals afdelingen voor architectuur, design, tekeningen, film, media en fotografie. 

 
Carnegie Hall


Carnegie Hall is de concertzaal van New York. De zaal staat niet alleen bekend om zijn architectuur, maar ook voor de akoestiek. De nagalm tijd bedraagt 1,80 per seconde, zonder publiek. De zaal wordt verhuurd aan bekende artiesten en vooraanstaande groepen. Onze eigen Herman van Veen heeft er in opgetreden, Wibi Soerjadi en Toots Thielemans.


Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge is de langste hangbrug van de wereld opgetrokken uit staal. de brug slaat een verbinding tussen Manhattan en de stad Brooklyn. De bouw was een zwarte taak en het kostte bloed, zweet en tranen. Tijdens de bouw zijn ook veel mensen gesneuveld, maar de brug is ook een stunt voor waaghalzen. U kunt het beste over de brug lopen en het uitzicht genieten.

Times Square



Times Square is zowel een plein als een buurt in Manhattan New York.Het plein is het culturele centrum van New York, gekenmerkt door de elektronische billboard´s, felle neon lichten en uitgaansleven. In de straten rondom het plein liggen vele theaters, waarin beroemde producties zoals Cats en Phantom of the Opera hebben gedraaid. Elke oudejaarsavond verzamelen zich veel mensen rondom en op het plein. Even voor de klok van 12 uur, kunnen zij de glanzende bal dalen van de 23 meter hoge mast naar beneden.



Er zijn nog meer bezienswaardigheden te zien, zoals het Rockefeller centrum, Ground Zero, Ellis Island, Brooklyn Museum of Madame Tussaud. het ligt helemaal aan U zelf, waar u voorkeur naar uit gaat en hoeveel tijd u in New York verblijft. U kunt ook leuke dingen gaan doen, zoals de musical Mamma Mia gaan kijken op Broadway.

Een helikoptervlucht over Manhattan, waarbij u van de prachtigste uitzichten kan genieten. New York is ook goed te voet te verkennen. Er worden van allerlei toeren georganiseerd, zoals de Gossip toer, Sex and the City en de Best Pizza in Town tour. De Sex in de City toer duurt ongeveer 4 uur en brengt je langs 5th avenue, langs de filmlocaties en haalt grappige scènes van de film aan. je kan nog even gaan winkelen in een sekswinkel en dan samen nog een drankje nemen in Scout. dat was de bar die Carrie en Aiden, voor de kenners onder ons, samen opende.

Paspoort en visum voor New York



U moet beschikken over een geldig paspoort indien u op vakantie wilt naar New York. Wil iemand langer blijven als drie maanden, dan zal er een visum aangevraagd moeten worden bij de Amerikaanse Ambassade. Er zijn bezoekersvisum, studenten visa of een visa voor gastarbeiders.

Voordat u aan de grote reis begint, kunt u al gebruik maken van een City Pas. deze pas bedraagd 71 euro voor volwassenen en 51 euro voor kinderen. U bespaard met deze pas de helft op belangrijke attracties, zolas Empire Sate Building, Museum of Modern Art, metropolitan Museum, Guggenheim Museum of Sattue of Liberty en Ellis Island.





New York is een wereldstad dus alles is erg duur, maar er zijn ook mogelijkheden die je niks kosten.
Een heerlijke wandeling, gartis boottocht met uitzicht vanaf de Staten Ferry, central park, allerlei markten in New York, Gratis yoga in Bryant Park of gratis Tai Chi les. Er is ook een gratis vogel toer, wat je in zo´n wereldstad niet verwacht.





het boeken van uw hotel moet u weloverwogen doen. je hebt 5 sterrenhotel, wat minder luxueuze hotels, van alle prijsklassen wel ruime keus. je kan ook een appartement huren of dat nu voor zakelijk of toeristisch gebruik is. http://www.wimdu.nl/ biedt een groot aantal appartementen aan in elke prijscategorie. U vind er foto's van appartementen op de site en ook de prijsinformatie.

ook kunt u overnachten in hostel´s. Steeds meer jonge mensen nemen een hostel, omdat dit vaker goedkoper is. Er zijn wel nadelen aan, daar je vaak de douche moet delen met andere bewoners en je last kan hebben van het lawaai om je heen. Hier vind u twee betrouwbare hostel sites, waar u met een gerust hart kan boeken.

http://nl.hostelbookers.com/hostels/verenigde-staten/new-york-city/36870/

http://nl.hostelbookers.com/hostels/verenigde-staten/new-york-city/1969/



Weetjes van new York

Koffie in New York is belangrijker dan ontbijt.

Iedereen belt, is aan het bellen en stopt niet met bellen

Vrouwen lopen kilometers op hoge hakken

Je gaat joggen in New York met een iPod

Tijd kost geld, dus je ontbijt doe je lopend



Grote tassen zijn de mode

Mannen en vrouwen dragen pakken

Velen verplaatsen zich met de metro

Amerikanen en vooral NewYorker´s zijn erg luidruchtig

NewYorker´s zijn spontane mensen

New York en Shoppen



De wereldstad waar je het beste kan shoppen. Shop until you drop is de leuze.
Zelfs mannen winkelen voor de fun. De dollar staat laag, dus omgerekend loont het zich vaak, vooral voor designer labels. Veel designer shops, bereoemde modehuizen, zoals Bloomingdale´s en Macy zijn zeer zeker de moeite waard.
De mooiste en beste sieraden worden aangeboden in New York. De winkels zijn zeven dagen in de week open, dus je kan er altijd terecht. Speelgoedwinkels zijn een paradijs om naar binnen te gaan, of je nu jong of oud bent.

New York heeft drie verschillende luchthavens. De Newark International Airport, La Guardia en John F. Kennedy Airport. Om New York door te reizen kan je het neste de metro nemen. Voor ongeveer twee dollar ben je met de metro van de luchthaven naar Manhattan Station. Er rijden ook de zogenaamde Local Trains en de Express Trains.

Het metronet heeft verschillende kleuren en aan die kleuren kan men de richting herkennen. Metro cards kan men in automaten en verkooppunten overal verdeeld over New York krijgen. U kunt er ook dag, week en maandkaarten verkrijgen. Het busnet is makkelijker te grbuiken dan de Subway. U kunt er met gepast geld betalen of een metrocard gebruiken. u kunt overal uitstappen. u hoeft alleen de bestuurder maar te signaleren.





New York is een paradijs voor de gourmets van over de hele wereld. Chinatown, Soulfood, Little Italy, dekeuze is onbeperkt. New York heeft de meeste Michelin sterren. bagels, pancakes, cheesecakes, hotdogs, burgers en pizza zijn door geheel New York te verkrijgen. Voor ieder´s wil is er wel een restaurant te vinden en de liefhebber van junkfood komt helemaal aan zijn of haar trekken. Je hebt ook de mogelijkheid om vanuit New York uitstapjes te maken. Er zijn tal van natuurreservaten en tal van prachtige steden rondom New York te vinden. Philadephia, Albany, Pine barrens of de Atlantische kust.


connecticut river in fall 600x400

Al met al is New York zeker de moeite waard.

Vandollum


Geen opmerkingen:

Een reactie posten