zondag 25 augustus 2013

Hoe kan je jou kat trucs leren?






Hoe kan je jou kat trucs leren?



De klikker wordt gebruikt om gedrag van je kat te markeren. Een klik betekent hetzelfde als: Goed gedaan jongen of meisje. Een klik betekent altijd, ook al klik je per ongeluk, dat er een traktatie aankomt.

Tijdens de klik sessies moet je het aanraken van je kat tot een minimum beperken. Ook niet tegen het dier praten. De kat moet zijn eigen keuzes maken en zelf nadenken over wat er gebeurd. Hij mag niet afgeleid worden.

Ik zelf heb ook katten gehad en mijn kat ging gewoon met mij mee wandelen samen met de hond en als ik ze, ZIT, dan ging zij zitten. Ze krabde niet aan meubels, gooide niks om met haar lange staart en haalde ook niet uit met haar poten met lange nagels er aan.


We gaan ervan uit dat je een vrolijke, enthousiaste kat hebt, die leergierig is. Begin met trainen als ze ongeveer zo´n zes maanden oud zijn. Ik verwende mijn kat altijd met Pure One kattenbrokjes. Je krijgt ze in verschillende smaken en mijne viel op de brokjes met zalm. Ook af en toe verwende ik haar met stukjes gekookte kip.
Ga nooit in op spelletjes met kattenpoten want dat doen ze graag. Ze willen altijd met hun poten naar wat lekkers slaan om het zo in hun klauwen te krijgen. Ga gewoon rustig op de grond zitten met de traktatie eventueel in een potje tussen je benen. De kat zal meteen uit nieuwsgierigheid komen kijken, want ze ruiken meteen dat er wat lekkers te halen valt.


In plaats van een klikker kan je ook een klak beweging met je mond maken. Het is maar wat je zelf gemakkelijker vind. Laat de kat aan je vingers ruiken wat voor lekkers er voor hem is. Instinctief onthoud hij of zij deze geur. Je geeft hem nu een traktatie en mee dat je hem dit geeft en in zijn mond duwt, klik je met de klikker. Herhaal dit telkens weer en ga ook steeds een stukje verder weg zitten.

Vinger targeting is de kat met je vinger bijvoorbeeld rondjes laten draaien. Je kan hem met vingerbewegingen laten draaien, zitten of staan. Indien je wilt dat je kat een soort high five egbaar maakt, hou dan jou vinger zo hoog dat hij hem ent niet kan bereiken met zijn poot.

Klik elke keer als hij jou vinger met de traktatie aanraakt. De mijne heb ik geleerd om zonder nagels uit te gooien mijn hand of vinger aan te raken, door gewoon te zeggen: Geen nagels Gippetie (Gipsy).
Doe dit altijd in kleine stapjesmaar oefen wel elke dag. Zorg er voor dat je het niet in stress situaties doet, maar in een ontspannen omgeving. Geen stress houdt zijn belangstelling vast.


Slimme katten weten bij de eerste klik al wat er gebeurd. Ze denken bij de eerste klik al meteen het hele bakje te kunnen leeg eten. Indien hij tijdens een oefening zijn opdrachten goed heeft vervuld mag u hem gerust eens extra verwennen.

Katten willen graag uitgedaagd worden en zijn leergierig om trucs te leren. Hij zal alles oen om aan voedsel te komen ook de door jou geleerde trucs.

Met een beetje nadenken en eigen creativiteit kan de klik techniek gebruikt worden voor elke truc.

Het is geen circus act maar gewoon een verbetering van jou relatie met je kat.

Het kan ook gebruikt worden om problemen met je huisdier op te lossen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten