maandag 26 augustus 2013

De Meest Krachtige Vulkanen ter Wereld

De Meest Krachtige Vulkanen ter Wereld




Een vulkaan is niets minder dan een opening in onze aarde waar gesmolten gesteente, gas en brokstukken door naar buiten kunnen komen. Daar om heen is een berg en daarom praten we van een vuurspuwende berg. Er zijn een aantal verschillende soorten vulkanen, zoals zure vulkanen, basische vulkanen, schild vulkanen, kegel vulkanen en de super vulkanen.

De zure vulkanen kunnen zeer explosief zijn gepaard gaande met gloed wolken. Een goed voorbeeld daarvan is de Mount Helen in de staat Washington. De basische vulkaan staat op Hawaï en ook een in IJsland. Schild vulkanen kan de lava ver voortbewegen zoals er gebeurd is in Hawaï. Gebieden kunnen overstroomd worden met hete lava.

De super vulkanen hebben een explosieve kracht als ze uitbarsten. In een periode van een miljoen jaar kan het zijn dat ze maar een keer uitbarsten. Meestal gaat een uitbarsting gepaard met aardbevingen. Er komen explosieve erupties waarbij grote brokstukken en stof uit de vulkaan wordt geworpen. Het zijn vulkanische bommen en vulkanische as wat uitgespuwd wordt.

As kan in de atmosfeer terecht komen wat weer resulteert in rode zonsondergangen en lagere temperaturen.
Vulkanen komen voor over de hele aardbol. Ze zijn vooral te vinden rondom de tektonische platen. Rondom de Grote Oceaan zijn er veel te vinden en men noemt dat de Ring van Vuur. De meeste vulkanen liggen in Indonesië, Japan, Filipijnen en aan de westkust van Amerika.


Mount Kilimanjaro Tanzania



De Kilimanjaro in Tanzania is wel de meest beklommen berg ter wereld.
Het is een mekka voor bergbeklimmers die niet veel van gordels of stijgijzers nodig hebben om de berg te beklimmen. De Kilimanjaro ligt in het noord oosten van Tanzania. Het is de hoogste berg van Afrika en steekt ruim 5 kilometer uit boven zijn omgeving.

Er zijn 250 kraters ene en er van heeft een doorsnede van 2,2 kilometer.
Hoewel de berg in de Tropen ligt krijgen bergbeklimmers te maken met tropische temperaturen en ook pool temperaturen. Het kan er mistig zijn en nat en op de berg groeien de metershoge reuzen lobelia´s. Het dierenleven heeft zich aangepast op de berg ene r leven olifanten, apen, spinnen en vlinders. De berg heeft ook een moesson periode met rukwinden en moesson winden.


Mount Yasur in Tanna Vanuatu


Mount Yasur stijgt net iets meer dan 1100 meter uit boven de kustlijn van de Stille Zuidzee. Mount Yasur is een van wereld´s meest toegankelijke en actieve vulkanen. Massaal stromen toeristen ernaar toe om de actieve vulkaan te bewonderen. De Yasur is een strato vulkaan op het eiland Tana.

Als toerist kan je zo naar de krater rand toelopen en zien hoe de lava omhoog spat. De vulkaan is ontstaan doordat twee platen over elkaar heen schoven, de Australische en de Pacifische. De vulkaan is meerdere malen uitgebarsten en het gebied om de vulkaan heen wordt gezien als een heilig gebied van de John Frum Cargo Cult.


De Galeras Vulkaan, Pasto Columbia



De meest actieve vulkaan van Columbia de Galeras is vaak uitgebarsten sinds zijn eerste uitbarsting in 1580. Tijdens een expeditie van zes wetenschappers brak de vulkaan uit en dode zes wetenschappers en drie toeristen die ent een kijkje wilde gaan nemen in de vulkaan. De Galeras is een vulkaan van 4276 meter hoog die ligt in het zuiden van Columbia. In 1993 is de vulkaan nog uitgebarsten waar bij enkele doden vielen.


Arenal Vulkaan op Costa Rica




De Arenal is recentelijk weer actief geworden en hij ligt op ongeveer 90 kilometer van de hoofdstad San José op Costa Rica. Om de vulkaan heen ligt het Parque Nacional Volcan Arenal. Het park werd opgericht op 6 november 1991 en omvat een gebied van 121 km². Het grootste deel van het nationaal park is begroeid me nevel woud en regenwoud , rijk aan plant- en diersoorten, rivieren, watervallen en warm waterbronnen. In het nationaal park vindt men tevens een observatorium van de Arenal en de standplaats van de park wachters. Een auditorium. museum, souvenirwinkel zijn gevestigd in het bezoekerscentrum. Er zijn gemarkeerde paden uitgezet die leiden naar bezienswaardigheden en uitkijk punten. Het park wordt veel bezocht door de toeristen vanwege de voortdurende vulkanische activiteit van de Arenal. Vooral 's nachts zijn de uitbarstingen van de vulkaan zeer spectaculair om te bekijken.


Mount Etna op Sicilië Italië


de Etna is ons aller bekend, de vulkaan op Sicilië. Hij wordt ook wel Mongibello genoemd en volgens sommige schrijvers lijkt hij op een grote kat die ligt en rustig ligt te spinnen.
Hij is 3323 meter hoog en is op een na de hoogste berg van Europa. Een paradijs voor wandelaars en skiërs. deze vulkaan is een actieve vulkaan en er komen regelmatig dampen uit en uitbarstingen. Vooral inde jaren tachtig, eind 90 en zelfs i 2006 is hij nog uitgebarsten.


Vulkaan Bromo op Oost Java Indonesië


De vulkaan Bromo ligt op het eiland Java. De ligging van de vulkaan is bijzonder omdat hij met twee andere vulkanen samen in een zandzee ligt Men kan prachtig de zonsopgang of ondergang bekijken en men ziet er dan een soort maan achtig landschap. Er is ook een hotel dicht bij de krater en er zijn ook nacht wandelingen rondom de vulkaan. In 2004 barstte de vulkaan plotseling uit en gelukkig zijn er maar 2 doden en gewonden gevallen.


Vulkaan Fuji op Honshu Eiland Japan



Vulkaan Fuji is meer dan alleen maar een vulkaan. Het is een nationaal cultureel icoon, een symbool wat aanbeden wordt en als heilige plaats wordt gezien. Het is een van de drie heilige plaatsen in Japan. De vulkaan is de hoogste berg van Japan en ligt 112 kilometer van de hoofdstad Tokio verwijderd, Hij slaapt al sinds 1709. Veel Japanners maken een bedevaartstocht naar de berg en bergbeklimmers beklimmen de berg al jarenlang. Aan de voet van de berg liggen rijst akkers, vijf meren en bossen. Ook liggen er veel grotten om de berg heen. Een prachtige vulkaan om te bewonderen, zolang die maar slapen blijft.


Vulkaan Osorno Chili



Osorno is een actieve vulkaan en brak in de geschiedenis al 11 keer uit.
De vulkaan ligt op een hoogte van 2661 meter in de provincie Osorno in Chili.
De vulkaan barstte voor het laatst uit in 1869 en daarna is hij blijven slapen.
Het is een indrukwekkende vulkaan versierd met donkergroen en zwarte armen.
Er speelt een legende over de vulkaan. Er schijnen boze geesten in te wonen die verbannen moeten worden. Het wordt The Legend of Licarayen genoemd.


Vulkaan Stromboli Italië



De vulkaan Stromboli steekt voor een derde uit het water. De vulkaan is gevuld met magma en gas die geweldige vulkanische bommen kunnen creëren. Hij is altijd actief geweest gedurende 2000 jaar. De uitbarstingen zijn meestal klein en ongevaarlijk. Er zijn drie actieve kraters aanwezig waar regelmatig brokstukken naar beneden vallen. In 2002 kwam er een uitbarsting waarbij lavastromen vrij kwamen en ontploffingen er waren van wel 700 meter hoog. In 2007 spuwde de vulkaan weer een beetje en in april 2009 barstte de Stromboli weer uit.

De twee vulkanen Katla en Hekla IJsland



Deze twee vulkanen worden ook wel The Angry Sisters genoemd, de boze zusjes.
Het zijn twee IJslandse vulkanen die een keten vormen en zich uitstrekken over dit kleine arctische land.Op Ijsland bevinden zich 35 vulkanen die door talloze toeristen bezocht worden.

De Boze Zusters vulkanen steken metershoog in de hemel. De Hekla is een van de boze vulkanen zusjes en is 1491 meter hoog. Hij is de meest actieve vulkaan van IJsland en heeft wel meer dan 20 uitbarstingen op zijn naam.

De eerste uitbarsting was in 1947, dan een in 1970-1980,1981,1991 en in het jaar 2000. Nu anno 2013 worden er aardbevingen gemeten die kunne leiden tot een eruptie. Mensen zijn al gewaarschuwd in de omgeving en het alarm staat nu op de kleur geel.


Mount St. Helens Amerika



Vulkaan Mount St. Helens brak op 18 mei 1980 uit en bedekte zo´n 200 vierkante mijl met as en brokstukken. Honderden huizen, bruggen en snelwegen werden vernietigd en veel mensen raakten gewond. De dag er voor was er al activiteit te zien en op de dag van de uitbarsting kwam er een enorme explosie en een aardbeving 5,1 op de schaal van Richter.


De Soufriere Vulkaan Montserrat



De Soufriere Vulkaan sliep voortduren tot hij uitbrak in de jaren 90.
De stad Plymouth werd bedolven onder de ad en de luchthaven en gebouwen compleet vernietigd.
In de zomer van 1995 stond Montserrat bekend als de groene Smaragd van de Carrebean.
De vulkaan sliep al voor honderd jaar en ineens barstte de hel los. Hij vernietigde meer dan 20 steden en dorpen waaronder rook Plymouth.





Mount Vesuvius Napels Italië



De Vesuvius is een vulkaan aan de westkust van Italië ten zuid oosten van Napels.
De Vesuvius is meerdere malen uitgebarsten de laatste keer was in 1944. In 1944 ontsnapte niet alleen lava via de bovenkant maar ook via de zijkant. Er ontstond daardoor een groot gat in de aardkorst. Er worden wielerronde´s gehouden bij de vulkaan, zoals de Giro dÍalia. Er zijn films gemaakt over deze vulkaan zoals de film The Last Day.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten