maandag 26 augustus 2013

Top 10 Bestemmingen in Spanje

Top 10 Bestemmingen in Spanje


Barcelona



Barcelona is op een na de grootste stad van Spanje. Barcelona ligt aan de Middellandse Zee met in het noorden de Costa Brava en in het zuiden de Costa del Garraf. De stad is bekend van de Olympische Zomerspelen van 1992. In de stad wonen meer dan 1,6 miljoen inwoners afkomstig vanuit landen zoals Marokko, Equador, Peru, Argentinië, Roemenie en Frankrijk.

Heel veel van de bezienswaardigheden van Barcelona staan op de Wereld erfgoedlijst. Bezienswaardigheden zijn Sagrada Familia, Arc de Triomphe, La Rambla, de universiteit van Barcelona, het kasteel van Montjuic en het prachtige operagebouw.

Het Gaudi museum is zeer zeker een bezoek waard en ook Parc de la Ciutadella. De stad kent jaarlijks veel sportevenementen en is de thuisbasis van FC Barcelona. Er is een bruisend nachtleven met gezellige discotheken, barretjes en restaurantjes. Winkelen kan je ook goed in Barcelona van Spaanse merkkleding tot bekende merken zoals Zara, Mango Chanel en Gucci.


Valencia


Valencia is op twee na de grootste stad van Spanje.
De stad ligt aan de Middellandse Zee en aan de rivier de Turia. Valencia heeft altijd een warm klimaat en zelfs milder als Barcelona. Midden in de stad ligt het mooie Parc natural de la Albufera en de Botanische tuin Jardín Botánico. Valencia heeft net als Barcelona haar eigen stadsstranden. In totaal gaat het om bijna 15 kilometer strand, in en rondom het Albufera..

De kustlijn van de stad is onderverdeeld in 6 verschillende stranden, die overigens overlopen in de stranden van nabijgelegen stadjes als Cullera. De gastronomie van Valencia is typisch mediterraans en een reflectie van de cultuur van de stad en haar omgeving. Er worden veel mediterrane groenten, fruit, vis en schaaldieren gegeten en erg weinig vlees.

Het hoofdbestanddeel van de Valenciaanse keuken is rijst, het bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk de paella, die overigens op honderden manieren kan worden bereid. Het nachtleven is er omvangrijk en speelt zich af in de stad. Het Valencia Street Circuit staat bekend vanwege de jaarlijks gereden grote prijs van Europa.


Cordoba



De stad Cordoba ligt in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is de warmste stad van Europa waar dagelijks temperaturen worden gemeten van over de 35 graden. Cordoba staat bekend om het gerecht Rabo de Toro, oftewel stoofpot van stierenstaart. De mezquita is een moskee met 23.000 vierkante meter oppervlakte. De Juderia is een oude synagoge en de Romeinse brug is fantastisch. Andere bezienswaardigheden zijn Torre de Calahorra, Botanische Tuin van Córdoba, Romeinse Mausoleum, Romeinse Muur en Museo Taurino. Cordoba heeft veel te bieden op het gebied van kunst, cultuur, festivals, concerten en evenementen. Het nachtleven is bruisend en het openbaar vervoer is praktisch. De brug over de rivier Guadlquivier werd al in de tijd van caesar gebruikt. Toeristen, straatmuzikanten en handelaren lopen er overheen. De vroegere Joodse wijk ligt aan de noordkant van de stad omringd door talloze winkeltjes, witte huizen en hotels en restaurants.


Granada


Granada ligt in de provincie Granada in Spanje. De stad ligt op 738 meter boven zee niveau.
Een van de beroemdste monumenten is het Alhambra , overblijfselen uit de Moorse en katholieke cultuur. De stad is ook levendig door de talloze universiteiten waar studenten de stad in gaan en plaats nemen op de gezellige terrasjes en restaurants. Naast het Alhambra liggen de Generalife-tuinen, de oudste nog bestaande Moorse tuinen, en het Zomerpaleis.

De tuinen naast het Alhambra waren aanvankelijk moestuinen. De huidige siertuinen werden in 1932 aangelegd en zijn een lust voor het oog, met bloemen, bomen, een doolhof en vijvers met fonteinen. Een derde bezienswaardigheid van Granada ligt niet in de stad maar er net buiten.

Niettemin kun je er ruimschoots van genieten als je in de stad bent: het uitzicht op de bergen van de Sierra Nevada, met hun eeuwige witte sneeuw op de toppen geeft een verblijf in de stad een extra dimensie. Uiteraard kun je ook in de bergen ook preachtige wandelingen maken, pittige fietstochten of met de (huur)auto toeren, waarbij je ook menig sfeervol bergdorp tegenkomt.

Met 84 kilometer aan pistes en de hoogste top op 3396 meter leent de Sierra Nevada zich ook voor een skivakantie. Het belangrijkste skigebied heet Solynieve en de bekendste dorpen zijn Pradollana (op 2100 meter) en Borreguilles (2700 meter)


Madrid



Madrid is de hoofdstad van Spanje en ligt midden in de Spaanse hoogvlakte. Madrid is een wereldstad met 8 belangrijke punten. De Spaanse hoofdstad Madrid is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Je vindt er het grootste aantal bars en restaurants per inwoner ter wereld, wereldberoemde kunstschatten in schitterende musea en gezellige pleinen en parken.

Hoewel grote historische monumenten in deze moderne stad vrijwel ontbreken, is er toch zoveel te zien en te beleven dat niemand zich hier ook maar een moment zal vervelen. En dat geldt niet alleen voor cultuurliefhebbers, want Madrid is een van de grote partysteden van Europa, waar het leven ook 's nachts volop gevierd wordt. Met de uitstekende metro verplaats je snel door de stad, zodat je je in korte tijd een beeld kunt vormen van deze snel populairder wordende bestemming voor een weekendtrip. Madrid heeft heerlijke boulevards en pleinen en in Madrid worden ook nog stierengevechten gehouden.

Het centrale plein is Plaza Mayor en daar is veel gezelligheid te vinden. Het Parque del Buen Retiro is een uitgestrekt groen gebied midden in de stad. Het koninklijk paleis is een bezoekje waard. Je kan er prachtig wegdromen in reusachtige zalen en majestueuze trappenhallen. Stierenvechten kan je nog bewonderen of aanschouwen in Plaza de Toros. Het is een eeuwenoude Spaanse traditie die blijkbaar alleen voor Spanjaarden te begrijpen is


Malaga



Malaga is een stad in Andalusië aan de Middellandse Zee.
De stad ligt op 100 kilometer van de Straat van Gibraltar.
De maximum temperatuur in malaga ligt rond de 35 graden maar de gevoelstemperatuur ligt hoger. Malaga heft tien stadsdistricten centro, Este, Giudad jardin, Bailen, Palma, Cruz de Humilladero, Churriana, Campanillas en Puerto de la Torre. Het fort Alcazaba is een beizenswaardigheid wat gebouwd is in de elfde eeuw. Cathedral de malaga, de haven van de stad, de kerk Iglesia del Sagrario en Plaza de Toros, zijn wel de belangrijkste bezienswaardigheden.

De metro van malaga is nog steeds in aanleg maar per trein kan ej Malaga goed bereiken. In de haven van de stad liggen talloze cruise schepen en de voetbalclub van malaga is malaga FC. Filmacteur Antonio Banderas komt uit Malaga en zo ook Pablo Picasso.


Santiago de Compostela



Deze stad ligt in het noordwesten van Spanje. Volgens een legende zou het graf van de apostel jacobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. De stad is een soort bedevaartsoord waar duizenden toeristennaar toe trekken. Het hart van Santiago vormt in het oosten de kathedraal, in het westen el Palacio de Rajoy, in het noorden el Hostal de los Reyes Catolicos en in het zuiden el Colegio de San Jeronimo. Er worden allerlei reizen georganiseerd naar deze stad, zelfs fietsreizen. Santiago de Compostela. Voor pelgrims (te voet en per fiets) de meest bekende plaats in West Europa. Iedere wandelaar heeft er wel van gehoord. Velen dromen er van, en velen hebben de tocht inmiddels volbracht. Dat is geen geringe prestatie, want het is ver: vanuit Nederland zo’n 2500 km en als je je beperkt tot het Spaanse gedeelte (dus vanaf de Pyreneeën) toch nog zo’n 800 km. Dit betekent dus voor het hele stuk ongeveer 100 dagen en voor het Spaanse stuk een maand lopen. Maar wie de tocht onderneemt is niet alleen. Al ruim 1000 jaar zijn mensen ons voor gegaan en de laatste jaren arriveren er in Santiago ieder jaar rond de 100.000 pelgrims op eigen kracht.


Sevilla



Sevilla ligt in Andalusie in Zuid Spanje. Het grootste historische centrum van Europa ligt in Sevilla. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcazar, Torre del Oro. De zomers zijn erg heet, droog en lang; van maart tot en met november kan de temperatuur de 30 graden bereiken. In de maand juli is de gemiddelde maximumtemperatuur maar liefst 35,3 graden en de 40 graden-grens wordt met grote regelmaat overschreden. Het belangrijkste museum is het paleis de Schone Kunsten. Caños de Carmona: de resten van een Romeins aquaduct, een kerk in barok stijl of de stierengevecht arena Plaza de Toros.

Er zijn talrijke parken en natuurtuinen en aan amusement en vertier ontbreekt het er ook niet in de stad. Een aantal weken na de Semana Santa vindt een ander belangrijk festival in Sevilla plaats, de jaarlijkse “Feria de Abril”, oftewel het “Festival van April”. Tijdens deze viering van het begin van de lente, zet de bevolking van de stad verschillende tenten op waar een week lang in wordt gedanst en gedronken met de hele familie. De vrouwen dragen dan traditionele flamencojurken en de mannen lopen in de chicste pakken. Het festivalterrein wordt altijd opgebouwd als een soort dorp, waarin elke straat de naam krijgt van een beroemde torero, oftewel stierenvechter.

De Feria de Abril trok in 2005 meer dan één miljoen bezoekers. Eén van de leukste anekdotes van de Feria de Abril is dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima elkaar hier hebben leren kennen.


Toledo



Toledo is een van de oudste steden van Spanje.
De stad staat op de Werelderfgoed lijst en heeft een rijke geschiedenis.
In onze dagen, ondanks een niet aflatende stroom toeristen, worstelt de stad nog steeds met een grote economische achterstand en met de dientengevolge loodzware taak het erfgoed van het verleden in stand te houden. Toledo is bekend om zijn keramiek, marsepein en Damascenerwerk, een combinatie o.a. van koperwerk en email.


Toledo is algemeen bekend als "De stad van de drie culturen", een benaming die verwijst naar de christelijke, mohammedaanse en hebreeuwse culturen die eeuwenlang binnen de stadsmuren leefden en de stad van hun geheel eigen bijzondere kentekenen doordrongen.

Deze verbroedering van tradities is nog het duidelijkst te zien in de architectuur waar de gebruikelijke artistieke stijlen van de drie culturen zich vermengen.Toledo is een stad die heel goed wandelend bezichtigd kan worden. Alle monumenten, musea en interessante plekjes liggen vlak bij elkaar.

Het is wel aan te raden comfortabele schoenen te dragen. Toledo ligt op een heuvel en de smalle straatjes zijn veelal met onregelmatige klinkertjes bestraat. Toledo is de marsepeinstad van Spanje. Deze 'mazapan' is zachter en minder zoet dan onze marsepein. Er is hier ook een Museo del mazapan te vinden.

Ooit brachten de Arabieren een zoet mengsel van amandelen en honing naar het Iberisch schiereiland en Toledo weet er nog steeds wel raad mee. Zoek een winkeltje op en vraag naar de marsepein van Toledo. Leuke cadeautjes voor thuis.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten